COFFEETOYS : KAHVE HAKKINDA HER ŞEY
Barista, 3. nesil kahve dükkanlarında endüstriyel makinelerle kahve hazırlayan ve sunumunu yapan kişidir. Son yıllarda fazlasıyla popüler olan oldukça havalı bu meslek, kahve dükkanlarının artması ile de oldukça revaçta bir meslek olmaya başladı. Biz de özellikle gençlerin ilgisini çeken bu mesleği biraz yakından tanıyalım istedik.
Baristalık aslında bartender yani barmenlik olarak bildiğimiz isimden bir türeme. Ancak barmenler alkollü içecekler ile kokteyller hazırlıyor ve hizmet alanı çok genişliyor. Bu yüzden daha spesifik olarak ayrılan barista mesleğini, yalnızca kahve çeşitlerinin barmenliği olarak düşünebilirsiniz.
Baristalık hakkında bilgi edinmek aslında oldukça kolay. Ancak bu mesleğin bir okulu yok ancak kurs gibi eğitimler mevcut. Kişiler istedikleri taktirde yüz yüze ile baristalık eğitimi alabilirler. Beşiktaş KEF destekli Coffee Studio şubemizde yakın zamanda başlayacak kurslarımız için bizi takip etmeyi unutmayın!
Bunun haricinde internetten ve kitaplardan belli bir teorik bilgiyi edinebilirsiniz. Elbette internetten izlediğiniz videoları evde deneyip lezzetli şeyler ortaya çıkartabilirsiniz. Ancak bir baristanın asıl olayı, endüstriyel kahve makinelerini hızlı ve etkili kullanıp, birçok müşteriye aynı lezzetli kahveyi sunabilmesidir. Bu yüzden barista olmak istiyorsanız birkaç teorik bilgi edindikten sonra ustasından, çırak olarak bu mesleği öğrenmelisiniz.
Baristanın aldığı aylık ücret aslında fazlasıyla değişkenlik göstermektedir. Kişinin çalıştığı mekana göre barista ücretleri farklılık gösterir. Baristalar; üçüncü nesil kahve dükkanlarında, kafelerde, otellerde ve standlarda çalışabilirler. Elbette bu yüzden sundukları hizmet ve aldıkları maaş farklılık gösterebilir.
Her meslek gibi baristalığa da ilk başladığınızda asgari ya da bir tık üstü maaşlarla başlayabilirsiniz. Burada bir altın bilezik edindiğinizi unutmayın. Siz ustalaştıkça, hızlı ve lezzetli kahveler sundukça maaşınızda artacaktır.
Asgari ücreti 10.000₺ olarak baz aldığınızda bir barista 14.000-20.000 ₺ bandında bir maaş alabilir. Ancak hizmet sektörü olduğu için bu tarz kahve dükkanı ve benzeri yerlerde tip box (bahşiş) bulunur. Yapacağınız kahvenin sunumuna, lezzetine ve müşteriye davranış biçiminize göre bahşiş alarak maaşınızı arttırabilirsiniz. Hizmet sektöründe çalışanların çoğu maaşının %10’u kadar bahşiş toplayabilmektedir.
Olumlu ve olumsuz yanlarından belirtmek gerekir ki, baristalık ayakta icra edilen bir meslektir. Biraz yorucu olabilir ancak işsiz kalma ihtimalinizin neredeyse sıfır olduğu meslektir. Türkiye’de neredeyse her caddede bir kahve dükkanı bulunmaktadır.
Bir kişinin “Ben barista oldum.” diyebilmesi için birkaç önemli noktayı biliyor olması gerekmektedir. İşte bu püf noktaları sizinle paylaşıyoruz.
Teori bu tarz işlerde altın kurallardan biridir. Her ne kadar dışarıdan “Süt ile kahveyi karıştırıyor, ne kadar zor olabilir ki?” şeklinde yorumlansa da baristalık aslında bir kimya işidir. İşinin gerçekten ehli olan bir barista, kahve çekirdeğinin yapısını, kahve değirmeninde ne kadar kalırsa ne kadar tat vereceğini, kahve çekirdeğinin özünde bulunan alkoloidleri, geleneksel ülke kahvelerinin (Kenya-Kolombiya-Venezuela vb.) özelliklerini bilmelidir. Bu tarz bilgileri bildikten sonra kahve hazırlamak hem daha eğlenceli hem de daha profesyonel bir hal almaktadır.
Tıpkı teknoloji gibi kahve ve hizmet sektörü de gün geçtikçe gelişmektedir. Dünyanın her yerinde baristalar, yeni ve farklı kahveler, sunumlar keşfetmektedir. Bu yeni lezzetleri ve sunumları ne kadar hızlı öğrenebilirseniz işinizde o kadar iyi olur, bir o kadar yüksek konumda bir barista olursunuz.
Bu tarz yenilikleri forumlardan, sosyal medyanızdaki ünlü kahvecilerden, do it yourself gibi ya da yalnızca kahve içeriği üreten barista youtuberlardan öğrenebilirsiniz.
Baristalığın en temelinde iki tip kahve yatar. Espresso ve filtre kahve, bütün üçüncü nesil kahveler bu iki kahvenin üzerine eklenenler ile yapılmaktadır ancak ne olursa olsun temelde espresso veya filtre kahve bulunur. Bu yüzden bu ikisi ne kadar iyi olursa kahveniz o kadar iyi olur.
Her baristanın bu iki kahveyi hazırlarken uyguladığı teknik ya da ustalık farklı olabilir fakat burada baristanın işini kolaylaştıran farklı bir etmen vardır. Kahve dükkanları çok sipariş alan yerlerdir ve siparişler ile elde tek tek uğraşılamaz. Bu yüzden espresso ve filtre kahve için endüstriyel makineler mevcuttur. Bu makineler endüstriyel filtre kahve makineleri ve endüstriyel espresso makineleri olarak satılmaktadır. Makine ne kadar hızlı ve güzel hazırlarsa baristanın işi o kadar kolaylaşır.
Sunum yeteneği bir barista için olmazsa olmazdır. Kendini gösterme ve barın arkasında parlamasını sağlayan yegâne etmenlerden biri sunumdur. Kahve sunumunu üç farklı şekilde ele alabiliriz.
Hazırlama şovları bildiğiniz üzere kahve hazırlama ekipmanları ve shaker gibi ekipmanlar ile arka planda yaptığınız artistlik hareketlerdir. Bu sunum tarzında dikkat etmek çok önemlidir. Elinizden kaçacak en ufak bir malzemede hem rezil olabilir hem ortalığı batırabilir hem de masraf çıkartabilirsiniz. Bu yüzden bu tarz şovlara plastiklerle evde çalışmalı ve çokta abartmamalısınız.
Bunun haricinde en çok sevilen kahve şovlarından biri Latte Art’tır. Latte Art, herkesin bildiği lattenin köpüğü ile farklı desenler (çiçek, güneş vb.) yapmaktır. Sosyal medyada çok ilgi toplar.
Son olarak ürün sunumu gelir. Ürün sunumu da kahveyi müşteriye teslim ettiğiniz ekipmanların gösterişidir. Yanında ek olarak verdiğiniz lokum ve şekerlemeler, farklı tasarımlarda tepsiler vb.
Baristalık yalnızca kahveyi hazırlayıp sunmaktan ibaret değildir. İyi bir barista barı sanki eviymiş gibi düşünmelidir. Bar ne kadar temiz ve hijyenik olursa kahveler o kadar sağlıklı ve lezzetli olur. Bu yüzden bir barista kahve makinesi temizlik ürünleri ile düzenli olarak makineleri temizlemeli, ekipmanlarının bakımlarını aksattırmamalıdır.