COFFEETOYS : KAHVE HAKKINDA HER ŞEY

ANA SAYFA » BLOG » Yeni Başlayanlar İçin Kahve Makinesi Rehberi

Yeni Başlayanlar İçin Kahve Makinesi Rehberi

Kahve, günümüzde 7’den 70’e herkesin tutkusu olmuş bir içecek. Sert americanocular, sütlü latteciler, klasik türk kahvesinden şaşmayanlar… Neredeyse herkesin bir kahve zevki var. Bu durum son birkaç sene içinde yeni nesil kahve dükkanlarını ve cafelerdeki kahve menüsünün çeşitliliğini fazlasıyla arttırdı. Haliyle son birkaç sene içinde hepimizin karşılaştığı yeni bir meslek grubu doğdu; baristalık.

Baristalar bilindiği üzere farklı kahve çeşitlerini ve lezzetlerini hazırlayıp sunan kişi demektir. Ancak barista olmak öyle pek bir şey değildir. Evde kendinize çok lezzetli ve hoş kahveler hazırlıyor olabilirsiniz. Ancak bir baristayı özel kılan her dakika hızlı bir şekilde (ortalama bir kahveyi 3-5 dakika içerisinde) hazırlayabilmektir. Bunun için de zamandan tasarruf eden endüstriyel kahve makinelerini adeta bir oyuncak gibi kullanabilmelisiniz. Bu yazımızda yeni başlayanlar için kahve makinesi kullanımı ve püf noktalarını belirteceğiz. Ayrıca baristalarla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz “Barista Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir kahveyi tam anlamıyla hazırlayıp sunabilmeniz için belirli aşamalar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Kahve çekirdeklerini istediğiniz ayarda öğütmek.
  • Hazırlayacağınız kahve çeşidine göre filtre kahve ya da espresso kahve makinesinde işleme almak.
  • İstenilen kahvenin tarifindeki shot, süt ve su oranlarını eklemek.
  • Sunum ve servis yapmak.

Bu aşamalar kısaca yazıldığında basit gözükse de bir kahveyi hazırlamak aslında meziyet isteyen bir durumdur. Defalarca pratik yapmalı ve profesyonel ekipmanlarla çalışmalısınız. Kahve makinesi ve ekipmanları kullanımını sizler için daha detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Kahveyi Öğütmek

En gurme kahve makinesi türlerinden biri kahve öğütücüler ya da diğer adıyla kahve değirmenleridir. Kahve değirmenleri çekirdekleri istediğiniz ayarda öğütmenizi sağlayan makinelerdir. Bu makineler sayesinde kendi lezzet tarzınızı bulabilir ya da yeni öğütme tarzları yakalayabilirsiniz. İşlemlerin en başı kahveyi öğütmektir. Kahveyi kendi içerisinde öğüten kahve dükkanları her zaman daha taze ve hoş kahveler sunar. Ayrıca daha profesyonel gözükür.

Kahve öğütme makinesi kullanmıyorsanız hazır öğütülmüş kahveleri de tercih edebilirsiniz. Fakat bu durumda öğütülen çekirdeğin ayarını kendiniz ayarlayamazsınız. Daha profesyonel ve özgün bir kahve deneyimi sunmak için kahve değirmenlerini kesinlikle kullanmalısınız.

Espresso Makinesi ve Kullanımı

Espresso makinesini tanıtmak gerekirse birkaç bölüme ayrılır. Bunlar şu şekildedir:

  • Kasa; adında anlaşılacağı üzere makinenin kasasıdır. Makinenin modeline ve tipine göre kasa değişebilir. Bazı gelişmiş kasalarda dijital ekranlar da bulunmaktadır.
  • Grup; kahve makinelerinde su akan başlık anlamına gelir. Ne kadar grup varsa o kadar hızlı ve pratik çalışabilirsiniz. Ev tipi espresso makinelerinde genelde tek grup vardır.
  • Buhar Kolu; diğer adıyla cappicunator (kapiçinotör) olarakta bilinir. Sütü hızlıca ısıtmak ve buhar ile köpürtmeyi sağlar.
  • Portafiltre; çektirdiğimiz kahvemizi koyduğumuz kahve haznesine verilen kaşık benzeri alandır.
  • Tamper; portafiltredeki kahvemizi sıkıştırmamızı sağlayan bir baskı aletidir. Fazla kuvvet kullanmadan portafiltreye uygulanır ve böylece kahve sıkışarak tanecikler arasındaki hava boşluğunu engeller. Böylece su kahvenin arasından daha dengeli ve eşit geçer.

Portafiltre ve tamper sayesinde espressonuzu istediğiniz shot seviyesinde (ya da makinenizin çıkartabildiği seviyede) elde edebilir, ısıttığınız süt ve buhar ile dilediğiniz kahveyi elde edebilirsiniz.

Espresso ile hazırlayabileceğiniz kahveler şunlardır:

  • Espresso
  • Americano
  • Macchiato
  • Latte
  • Cappuccino
  • Flat White
  • Mocha

Her biri için farklı bir süt, shot, köpük ve şurup tarifi vardır. Bu tariflere kendiniz de bir şeyler katabilir ve farklı kahve çeşitleri yaratabilirsiniz.

Ticari Espresso makinelerinde marka olarak WEGA ve TEMPESTA marka ürünler en çok tercih edilen markalardandır.

TEMPESTA SAEP 2 GRUP ESPRESSO MAKİNESİ

Filtre Kahve Makinesi ve Kullanımı

Endüstriyel filtre kahve makineleri espresso makinelerine göre daha kolay bir kullanıma sahiptir. Kahve değirmenin de öğütülen kahvenizi hazneye kağıt ile yerleştirir ve su ile demlenmesini beklersiniz. Kahve demlendikten sonra kağıt ve kalan posa çöpe atılır. Bu sayede filtre kahveniz hazırdır.

Filtre kahvelerin metal filtreli modelleri de vardır. Fakat en leziz kahveler, kağıt filtreler ile olur. Filtre kahve makinelerinin de bölümleri vardır.

  • Program ayarlayabileceğiz mod paneli,
  • Sıcak su vanası,
  • Gövde,
  • Su deposu gibi bölümlere ayrılır.

Filtre kahve makinelerinin kullanımı oldukça kolay ve pratiktir. Özellikle KEF marka endüstriyel filtre kahve makineleri her düzeyde filtre kahve yapmanıza olanak sağlar.

Makine Bakımı ve Kontrolü

İstenilen kahveyi doğru şekilde hazırlayıp sunum yaptıktan sonra kahve makinesiyle işiniz maalesef bitmiyor. Sürekli aynı lezzette ve güzellikte kahveler için bir iki detay daha var. Bu da makinenizin temizliği. Endüstriyel kahve makineleri ne kadar temiz olursa verimi ve performansı o kadar yüksek olur. Bu yüzden makinelerinizin ve tüm ekipmanlarınızın temizliğine özen göstermelisiniz.

Yalnızca lezzet için değil, makinenizin sağlığı için de bu temizlik çok önemlidir. Temiz çalışan bir makine daha az arıza yapması anlamına gelir. Kahve dükkanı gibi bir ticarethanede makinenizin temizlik aksaklığı gibi basit bir sebepten tıkanması ya da bozulması başınıza gelebilecek en büyük amatörlüklerdendir. Bu yüzden makinelerinizi profesyonel kahve makinesi temizlik ürünleri ile düzenli olarak temizlemelisiniz.

2024. Copyright © COFFEE TOYS

Avinga | SiteMap